طلا و دلار کماکان انتخاب اول سرمایهگذاران
هفته پرالتهاب بازارهای جهانی و طلا: از حمله موشکی ایران تا واکنشهای بازارهای مالی
در هفتهای که گذشت، بازارهای جهانی و داخلی ایران با تحولات بیسابقهای روبهرو بودند. آغاز این تحولات با خبر هدف قرار دادن رهبر حزبالله لبنان آغاز شد که به دنبال آن اعلام شهادت وی باعث افزایش تنشها در منطقه شد. این اتفاقات منجر به واکنش سریع ایران شد که در اواسط هفته یک حمله موشکی بیسابقه به اسرائیل انجام داد.
این رویدادها نگرانیهای زیادی درباره افزایش تنشهای منطقهای و انتقام احتمالی ایران در قالب «وعده صادق ۲» ایجاد کرد. همین نگرانیها باعث رشد قابلتوجه قیمت دلار و طلا شد. بهطور همزمان، انتشار دادههای قوی از گزارش اشتغال غیرکشاورزی (NFP) در ایالات متحده که رشد کمنظیری در بخش خدمات را نیز نشان داد، نتوانست از افزایش قیمت طلا جلوگیری کند. بازارهای جهانی به احتمال کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو در ماه نوامبر به میزان ۲۵ واحد (با احتمال ۶۵٪) توجه داشتند و آن را در قیمتها مدنظر قرار دادند.
بازار داخلی طلا و ارز ایران
در بازار داخلی، قیمت هر اونس طلا پس از نوساناتی به سطح ۲۶۵۰ دلار رسید و با آرامش نسبی به کار خود ادامه داد. دلار آمریکا نیز در بازار داخلی تا سطح ۶۴ هزار تومان افزایش یافت، اما در روز جمعه با کاهش تنشهای منطقهای و امید به تثبیت اوضاع، به ۶۲,۷۰۰ تومان عقبنشینی کرد.
مثقال طلای ۱۷ عیار (مظنه) با رشدی ۲.۷۲ درصدی به ۱۷.۴۶۶ میلیون تومان رسید و هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز که تا بالای ۴.۱۰۰ میلیون تومان صعود کرده بود، به ۴.۰۳۰ میلیون تومان کاهش یافت. حباب هر گرم طلا نیز در حدود ۲۸ هزار تومان تخمین زده شد.
بازار سکه
سکه امامی با رشدی قابل توجه به ۴۸.۹۵۰ میلیون تومان رسید و حباب سکه نیز در واپسین ساعات روز جمعه به ۹.۸۴۵ میلیون تومان افزایش یافت که نسبت به هفته قبل، حباب سکه ۱۶.۵ درصد بزرگتر شده است. این در حالی است که گواهی سپرده پیوسته سکه در بورس کالا نیز در روز پنجشنبه به قیمت ۴۹.۰۰۲ میلیون تومان معامله شد.
معاملات شمش طلا
در حراجهای اخیر مرکز مبادله ارز و طلای ایران، مجموعاً ۲۵۵ کیلوگرم شمش استاندارد طلا معامله شد. نرخ متوسط این شمشها حدود ۵.۲۴۰ میلیارد تومان بوده است. همچنین گواهی سپرده شمش طلای بورس کالا به ازای هر کیلوگرم، ۵.۴۵۰ میلیارد تومان معامله شد.
با توجه به افزایش تنشهای منطقهای و نگرانیها از ادامه آنها، به نظر میرسد بازار طلا و ارز همچنان تحت تاثیر این رویدادها خواهد بود. نوسانات احتمالی نرخ دلار و طلا به ویژه در سایه تحولات سیاسی-امنیتی در هفتههای آتی ادامه خواهد داشت. از سوی دیگر، بازارهای جهانی نیز در انتظار تصمیمات فدرال رزرو در ماه نوامبر هستند که میتواند تاثیرات مهمی بر روند قیمت طلا و ارز در بازارهای جهانی و داخلی داشته باشد.
این هفته نشان داد که طلا به عنوان دارایی امن در شرایط بحرانهای ژئوپلیتیک همچنان جایگاه خود را حفظ کرده است و به رغم بهبود آمارهای اقتصادی آمریکا، سرمایهگذاران ترجیح میدهند با توجه به شرایط ناامن منطقهای، روی طلا و داراییهای مشابه متمرکز شوند.