در سال 1403 سرمایه گذاری در طلا یا ملک و ساختمان؟
در سال 1403 سرمایه گذاری در ملک و ساختمان بهتر است یا در طلا؟
بطور کلی در موضوعات مرتبط با سرمایه گذاری، هیچ وقت نمی توان یک پاسخ یا یک راهکار یکسان برای همه افراد ارائه کرد، زیرا شرایط و ترجیحات افراد همواره با یکدیگر متفاوت بوده و حتی اگر بتوانیم پیش بینی نسبتاً دقیقی از آینده بازارهای مختلف داشته باشیم و این اطلاعات را در اختیار افراد قرار دهیم، لزوما انتخاب های آنها یکسان نخواهد بود. لذا بجای بیان یک پاسخ کلی و اشتباه، بهتر است به بررسی مهمترین پارامترهای موثر در سرمایه گذاری در مورد این 2 دارائی بپردازیم تا افراد بتوانند متناسب با شرایط و ترجیحات خود، گزینه مناسب برای سرمایه گذاری را انتخاب کنند.
نکته مهم: مقایسه کلی بازار مسکن و طلا
لازم به توضیح است که خود مسکن یا طلا، خود دارای انواع و اقسام و زیرمجموعه هستند و تحلیل دقیق، نیازمند آگاهی دقیق از همان بخش است، بطور مثال بازار طلا شامل طلای نو، طلای کارکرده، شمش طلا یا طلای آب شده می باشد که هر یک شرایط خاص خود را دارد یا ملک خود می تواند از نظر جغرافیایی یا موقعیت مکانی یا قدمت (نوساز یا قدیمی) یا ... متفاوت بوده و تحلیل های متفاوتی را طلب می کند؛ حال اگر بخواهیم خیلی وارد جزئیات شویم، تحلیل طولانی و از حوصله خواننده خارج می شود، لذا در ادامه این دو بازار دارایی را بصورت کلی تحلیل می کنیم.
در بحث سرمایه گذاری مهمترین پارامترها برای تصمیم گیری عبارتند از:
- بازده انتظاری
- ریسک سرمایه گذاری
- نقدشوندگی
- افق زمانی سرمایه گذاری
- توان سرمایه گذاری (تناسب توان مالی با گزینه سرمایه گذاری)
- ترکیب فعلی پورتفوی دارایی و سرمایه گذاری
- در دسترس بودن گزینه های سرمایه گذاری
1.مقایسه بازده انتظاری طلا و مسکن
باید توجه کرد که بازده انتظاری طلا از دو بخش ناشی می شود:
- بازده ناشی از تغییرات قیمتی (ناشی از تغییرات قیمت جهانی طلا، قیمت دلار و حباب قیمتی)
- عدم نفع (یا زیان) ناشی از هزینه های خرید و فروش شامل اجرت ساخت، سود فروشنده و مالیات بر ارزش افزوده
و بازده انتظاری ملک یا ساختمان نیز از دو بخش ناشی می شود:
- تغییر قیمت ملک و ساختمان
- اجاره دریافتی
بازده انتظاری طلا در سال 1403
وضعیت کلان اقتصادی کشور و در کنار مسائل منطقه ای و جهانی از جمله انتخابات آمریکاو احتمال بازگشت ترامپ به قدرت، یک چشم انداز صعودی برای قیمت دلار در کشور ایجاد کرده است.
از طرف دیگر چشم انداز کلی نسبت به قیمت جهانی طلا نیز عمدتا صعودی است، بر این اساس بازده انتظاری برای طلا در سال 1403 مثبت و صعودی است.
بازده انتظاری مسکن در سال 1403
رشد بالای قیمت مسکن و کاهش قدرت خرید در سال های اخیر و وضعیت رکودی که تا حدی ناشی از همین شرایط است باعث گردیده که بخش بزرگی از فعالان بازار ، نرخ بازدهی بالایی برای این بخش در سال 1403 انتظار نداشته باشند.
همین کاهش رشد انتظاری، منجر به کاهش ورود پول و سرمایه به بازار مسکن و کاهش تقاضای سرمایه گذاری و سفته بازی گردیده است.
از طرف دیگر بازده ناشی از دریافت اجاره از ملک نیز به دلیل کاهش نسبت رهن و اجاره به ارزش ملک، رقم محسوس و تاثیر گذاری نخواهد بود.
استهلاک ساختمان و ملک هم معمولا از متغیرهایی است که اثر معکوس و منفی در بازدهی مسکن دارد که البته خیلی محسوس نیست.
بر این اساس انتظار داریم که بازده انتظاری طلا در سال 1403 از بخش مسکن و ملک بطور کلی بهتر باشد. |
2.مقایسه ریسک سرمایه گذاری طلا و ملک
ریسک های طلا در سال 1403
- ریسک نوسان قیمتی (ناشی از نوسان قیمت جهانی طلا و نوسان قیمت دلار در ایران)
بطور کلی بازار طلا همواره دارای نوسانات قیمتی بیشتر و در نتیجه ریسک بیشتری است. هر چند اکثر تحلیل ها حاکی از صعودی بودن قیمت هاست، اما بطور کلی ریسک تغییرات قیمت در این بازار بالاتر از مسکن است. - ریسک امنیتی
بطور کلی نگهداری انواع طلا بصورت فیزیکی ریسک امنیتی بالایی دارد، هر چند گزینه های برای سرمایه گذاری در طلا بدون ضرورت به نگهداری فیزیکی آن نیز وجود دارد.
ریسک های مسکن در سال 1403
- بطور کلی در طول دهه های گذشته شاهد آن بوده ایم که مسکن ریسک نوسانات قیمت شدید مانند طلا ندارد و لذا از این بابت ریسکی زیادی ندارد.
- ملک و ساختمان ریسک امنیتی هم ندارد.
بیشتر بدانیم: آشنایی با سکه بهار آزادی و امامی |
بر این اساس بطور کلی ریسک بخش مسکن نسبت به طلا پایین تر است. هر چند متغیرهای کلان اقتصادی و سیاسی حاکی از بالاتر بودن احتمال افزایش قیمت ها در این بازار است. |
3.مقایسه نقدشوندگی طلا و مسکن در سال 1403
واضح است که نقدشوندگی در بازار طلا بسیار بالاتر از مسکن می باشد. بطور کلی معمولا طلا ظرف 24 ساعت قابلیت نقدشوندگی دارد در حالیکه بخش مسکن بعضا نیازمند ماه ها زمان برای نقدشوندگی است.
4.مقایسه افق زمانی سرمایه گذاری طلا و مسکن
در شرایطی که افق زمانی برای سرمایه گذاری در طلا می تواند کوتاه مدت، میان مدت و حتی بلندمدت باشد، سرمایه گذاری در مسکن عمدتا با افق زمانی بلندمدت انجام می شود.
لینک ورود به بازار طلای ایران |
5.مقایسه توان سرمایه گذاری در طلا و مسکن
طلا برعکس مسکن امکان سرمایه گذاری با هر توان مالی را دارد، در حالیکه بخش مسکن به دلیل افزایش شدید قیمت ها در سال های اخیر، حداقل نیازمند چندین میلیارد تومان سرمایه می باشد.
لذا از منظر تناسب توان مالی با گزینه های سرمایه گذاری ، طلا وضعیت به مراتب بهتری نسبت به مسکن دارد.
6.ترکیب فعلی پورتفوی دارایی و سرمایه گذاری
یکی از نکات مهم در انتخاب گزینه مناسب برای سرمایه گذاری آن است که وضعیت فعلی پورتفوی ما از نظر ترکیب دارایی های موجود چگونه است؟ اگر بطور مثال در حال حاضر تمام پورتفوی ما طلا باشد، حتی اگر پیش بینی کنیم که بازده انتظاری طلا (شمش و سکه بهار آزادی )نسبت به مسکن بیشتر خواهد بود، باز خیلی منطقی نیست که سرمایه جدید را نیز تبدیل به طلا کنیم؛ زیرا منطق سرمایه گذاری بر مبنای ایجاد پورتفویی از دارایی های مختلف برای مدیریت ریسک پورتفو است.
حال از آنجائیکه طلا یکی از دارایی های مهم و ضروری در هر پورتفویی است، وضعیت آن مشخص است، اما در مورد مسکن شرایط کمی متفاوت تر است؛ با توجه به آنکه پورتفوی اکثر افراد محدود است، چند حالت ممکن قابل تصور است:
- میزان دارایی های فرد محدود بوده و توان خرید ملک یا آپارتمان را ندارد، پس ملک گزینه سرمایه گذاری نخواهد بود.
- میزان دارایی های فرد محدود بوده و در حال حاضر یک ملک دارد که بخش عمده پورتفوی فرد را به خود اختصاص داده، در این حالت فرد یا امکان سرمایه گذاری مجدد در ملک جدید ندارد یا اگر دارد، انتخاب خیلی مطلوبی نخواهد بود و طلا قطعا گزینه بهتری خواهد بود.
- فرد توانایی مالی محدود داشته اما این توانایی امکان خرید ملک را می دهد، در این حالت اگر فرد سرمایه خود را به خرید ملک اختصاص دهد، مجدد امکان ایجاد پورتفو ندارد و کل سرمایه را به ملک اختصاص داده، هر چند از نظر ذهنی برای خیلی از افرادی که فاقد ملک یا ساختمان هستند، این گزینه مطلوب بنظر آید، اما از منظر سرمایه گذاری با معیارهایی که در بالا مورد بحث قرار گرفت، شاید گزینه مطلوبی نباشد.
7.در دسترس بودن گزینه های سرمایه گذاری
بطور کلی خرید و سرمایه گذاری بر روی طلا از گزینه هایی است که برای تمام افراد با هر توان مالی و در هر نقطه ای از کشور در دسترس می باشد، اما مسکن یا ملک بر اساس توان مالی و سرمایه فرد، موقعیت جغرافیایی و .... لزوما گزینه در دسترسی برای سرمایه گذاری نیست.
نتیجه گیری در کل افراد بر اساس توانایی و ترجیحات خود قادر هستند نسبت به مقایسه طلا و مسکن در سال 1403 اقدام کرده و یکی یا هر دو را به پورتفوی موجود خود اضافه کنند. با توجه به توضیحات فوق سرمایه گذاری در طلا گزینه در دسترستری نسبت به مسکن و ملک می باشد. |
بیشتر بدانیم: سرمایه گذاری در طلا یا خودرو؟ |
بیشتر بدانیم:سرمایه گذاری روی سکه یا طلای کارکرده؟
|